Svjetsko prvenstvo

Tuka i Mešić otputovali Dohu, cilj plasman u finale SP-a

Bosanskohercegovački atletičari Amel Tuka i Kemal Mešić danas su otputovali u Dohu, koja će od 27. rujna do 6. listopada biti domaćin Svjetskog prvenstva.
Sport / Ostali sportovi | 24. 09. 2019. u 14:08 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Treći član bh. tima s ispunjenom normom bacač kugle Mesud Pezer, koji se trenutno priprema u talijanskom kampu s reprezentacijom Švedske, pridružit će se bh. timu u Kataru za dva dana.       

Naš najbolji atletičar Amel Tuka Dohu odlazi s najboljim europskim i sedmim svjetskim rezultatom ove sezone u utrci na 800 m - jedna minuta i 43,62 sekunde.

Posljednja tri nastupa - u finalu Dijamantne lige u Zurichu, mitingu u Zagrebu te meču SAD - Evropa u  Minsku pokazali su da je Tuka u vrhunskoj formi i da potpuno spreman putuje u Katar, gdje će pokušati da se ponovo popne na podij kao što je to uradio prije četiri godine u Pekingu kada je osvojio broncu, povijesnu medalju za bh. atletiku.        

Na press konferenciji na Sarajevskom aerodromu uoči odlaska u Dohu, Tuka ja kazao da je u dosadašnjem dijelu sezone pokazao da je spreman i za taktične i brze utrke.

''Istrčao sam najbolje vrijeme u Europi ove godine. Posebno sam zadovoljan zadnjom trkom u Minsku koja je bila taktična. Najvažnije je da se osjećam dobro i da sam zdrav. Ono što me posebno raduje je što osjećam da sam psihički puno stabilniji i sigurniji u sebe. Primarni mi je cilj da se plasiram u finale i ponovno nađem među osam najboljih na svijetu. Ono na što se moram fokusirati je prva trka kvalifikacija u kojoj će svi imati pritisak', kazao je Tuka. 

Na SP-u u disciplini 800 m 28-godišnjeg Tuku očekuje izuzetno jaka konkurencija, tako da favoriti za medalje nisu nominirani.

'Ove sezone ima čak 10 atletičara koji trče ispod 1:44, svi će boriti za medalju i ulazak u finale. Želim sebe da stavim među one koji će se boriti za medalju, spreman sam za to. U utrci na 800 m još nitko nije postavio favorite, jer je konkurencija jaka', kazao je Tuka.

Bacač kugle Kemal Mašić, koji se na velika natjecanja vraća nakon dvogodišnje pauze zbog teže povrijede ahilove tetive, na SP putuje s rezultatom 20,83 m. Kazao je da je bilo jako teško ispuniti zahtjevne norme i da je nastup na SP-u za njega i Mesuda Pezera veliki uspjeh.

 'Najbitnije da smo svi zdravi. Tuka i Pezer su se pripremali u Italiji, a sam bio u hrvatskom Medulinu. Vrijedno smo radili i u potpunosti smo spremni za ovo najvažnije natjecanje u ovoj godini. Očekujemo dobre rezultate, želimo da obradujemo sportsku javnost u BiH', kazao je Mešić.

Naš drugi bacač kugle Mesud Pezer također se nalazi u vrhunskoj formi, što je pokazao prije nešto više od mjesec dana kada je na mitingu u Švedskoj postavio novi državni rekord hicem 21,48 m. Ovim rezultatom Pezer se na svjetskoj IAAF rang listi nalazi na 14. mjestu.

Na SP-u u Dohi Tuka će prvu kvalifikacijsku trku na 800 m imati 28. rujna, dan kasnije će trčati polufinale, dok je finalna utrka na programu 1. listopada. Mešić i Pezer će u kvalifikacijama bacanja kugle nastupiti 2. listopada, dok  će se finalno takmičenje održati 4. listopada.

Predsjednik Atletskog saveza BiH Goran Bošnjak i generalni sekretar Milan Pedalo ranije su otputovali u Dohu, gdje će sudjelovati u radu kongresa Međunarodne atletske federacije - IAAF.

Kopirati
Drag cursor here to close